Pages

Friday, March 18, 2011

Nafas Yang Baru


Sudah lama saya tidak meng"update" blog saya ini, entri terakhir saya pun sudah sekitar 4 bulan yang lalu. Laman ini juga mula bersawang secara tidak sengaja, sudah tentu semua penulis bagi blog-blog yang bersawang pasti akan memberi bermacam-macam alasan kesawangan blog mereka. Saya pula ada sebab saya, dengan perkahwinan dengan empunya blog Tarhata Kiran pada 19 haribulan November, dan berpindah ke Selangor atas urusan kerja. Sememangnya urusan perkahwinan dan kerja itu merupakan dua perkara yang sangat besar dalam hidup seseorang, sehingga yang menghentikan secara sementara segala pekerjaan lain.


Insya Allah, jika diizinkan Allah, saya akan berkongsi sedikit sebanyak tentang kedua-dua perkara besar tersebut di sini suatu hari nanti. Moga kita dapat memanfaatkan apa-apa dari permulaan kepada kedua-dua titik perubahan besar dalam hidup saya.

Dalam kesempatan yang ada ini juga, insya Allah blog yang sudah lama diwujudkan ini akan ditiup nafas yang baru, dengan wajah yang baru, dan lebih banyak idea-idea yang baru. Pembaharuan itu sentiasa diperlukan supaya ada dinamisme dalam kehidupan.

Akhirnya, saya ingin mengucapkan tahniah kepada semua rakan saya yang baru berkahwin dan yang akan menjadi "parents" dalam tempoh terdekat. Moga buyutul* muslim yang dibina menjadi contoh kepada keluarga, kerabat, dan juga masyarakat secara keseluruhannya.

*buyutul = jama'/plural kepada bayt (rumah)

Twitter Updates

    follow me on Twitter
    "Jalan dakwah hanya satu. Jalan inilah yang dilalui oleh Rasulullah s.a.w. dan para sahabat baginda. Demikian juga kita dan para pendokong dakwah, sama-sama melaluinya berpandukan taufik dari Allah s.w.t. Kita dan mereka melaluinya berbekalkan iman, amal, mahabbah (kasih sayang) dan ukhuwwah (persaudaraan). Rasulullah s.a.w. menyeru mereka kepada iman dan amal, kemudian menyatupadukan hati-hati mereka di atas dasar mahabbah dan ukhuwwah. Berpadulah kekuatan iman, kekuatan akidah dan kekuatan kesatuan. Jadilah jamaah mereka jamaah yang ideal sebagai model. Kalimahnya mesti lahir dan dakwahnya pasti menang walaupun ditentang oleh seluruh penghuni muka bumi ini." [Syeikh Mustafa Masyhur]