Pages

Monday, January 12, 2009

Mengapa Hamas menolak genjatan senjata

Ada satu isu yang harus (wajib) dijelaskan tentang pendirian Hamas terhadap gesaan gencatan senjata oleh PBB. Majlis keselamatan yang bersidang telah meluluskan resolusi 1860 dengan sokongan 14-0 (Amerika abstain - tidak mengundi) iaitu kedua-dua pihak Isreal dan Hamas menghentikan serangan.

Khaled Meshaal (gambar) dengan tegas menyatakan pendirian Hamas untuk menolak syarat-syarat gencatan senjata.
  1. Hamas tidak menolak gencatan senjata tetapi syarat-syarat gencatan senjata. Ini untuk menolak dakwaan Hamas tidak berminat untuk mengwujudkan keamanan dan menjamin keselamatan orang awam.
  2. Hamas bersedia untuk menghentikan serangan roket seperti yang dikehendaki oleh resolusi 1860 apabila Israel mengundurkan tenteranya dari Gaza dan membuka semua sempadan dan pintu masuk ke Gaza (termasuk sempadan Rafah di Mesir). Inilah punca kepada penentangan Hamas dan rakyat Palestin. Jangan lupa Gaza terkepung sejak 18 bulan lalu sehingga mencetuskan tragedi kemanusiaan yang dahsyat.
  3. Menerima syarat gencatan senjata yang diluluskan oleh PBB bererti balik kepada status qou iaitu kembali kepada kepungan. Gaza akan terus dicengkam oleh krisis kemanusiaan yang parah.. Ini yg disebut oleh Dr Yusuf Qardhawi rakyat Gaza ada 2 pilihan ; 'samada mati perlahan-lahan akibat kebuluran atau mati dengan segera akibat pengebuman'. Jangan kita biarkan saudara kita tersepit di antara dua pilihan tidak menasabah ini.
  4. Israel sendiri menolak gesaan gencatan senjata ini. Jadi jangan fokus kepada Hamas tetapi fokus kepada Israel yang merupakan pihak penyerang.
  5. Israel selamanya tidak akan tunduk kepada tekanan antarabangsa termasuk resolusi PBB. Setelah mereka tidak mengendahkan lebih dari 80 resolusi majlis keselamatan sejak 1948, apakah mereka akan menerima dan menghormati resolusi terbaru dari PBB?
  6. Syarat gencatan senjata juga yang menghendaki kehadiran tentera asing ditolak oleh HAMAS. Ingat jika OIC berjaya mendapat kelulusan untuk hantar tentera pengaman ianya akan ditolak oleh Israel. israel yang akan memutuskan tentera negara mana yang dibenarkan untuk menjadi pasukan pengaman di gaza. apa yang akan berlaku pasukan pengaman ini hanya akan memastikan keselamatan israel dan 'security' Israel untuk terus mengepung dan menduduki Gaza. Sedang pejuang Palestin akan dilumpuhkan, dilucutkan senjata, dihalang dari membentuk pertahanan. Akhirnya Isreal bebas untuk melakukan apa sahaja ke atas wilayah Gaza tanpa sebarang penentangan dari pejuang palestin.
Sekali lagi saya menegaskan bahawa, janganlah kita dengan mudah mempercayai berita-berita yang disampaikan dari media massa sekarang. Dapatkanlah info-info yang tepat dari site-site yang saya pernah sebutkan: Palestin-info, palestinkini.info, dan al-Ikhwan.net.

--
Isi yang diambil dari email yang dihantar oleh Dr. Hafizi Mohd Noor (Pengarah PACE Malaysia).

8 comments:

fakulito said...

salam, 'Ammar, ana nak minta izin share entri ini dengan rakan2 setempat eh? jazakallah khayr.

Mashizaki Keikan said...

boleh... boleh... ana pun ambik dari email yang ditulis oleh Dr. Hafidzi, pengarah PACE.

Anonymous said...

israel ni mmg kejam...
memang 'duri dalam daging'..

Ya ALLAH selamatkanlah Aqsa dan menangkanlah umat Islam ke atas PALESTIN...

>..<

Mashizaki Keikan said...

duri dalam daging?

ana rasa depa ni bukan duri dalam daging, bahkan duri-duri yang bersepahan di persekitaran...

Anonymous said...

lebih kurang la...
kononnye nk buat gencatan tp syarat nye lebih2 pulak..

geram ni..

>..<

Mashizaki Keikan said...

geram, geram jugak akhi... tapi yang penting ialah bagaimana kita berusaha di tempat kita dengan peperangan di medan kita. Lagi lambat kita bekerja, lagi lambatlah ummah ini terkeluar dari penindasan umat lain yang zalim.

Anonymous said...

betul tu...
ana setuju dgn ape yg dicadangkan oleh ustz hasrizal(dlm blog nye)..ape yg mmpu kite laksanakan adlh:

1.mengecam
2.mencegah
3.mengubah

pada pendapat ana, kt negara kite lbh pd sudut ekonomi kot..rakyat malaysia blh bantu rakyat palestin dgn cara memboikot barangan yg menyumbang kpd israel..smlm ana teman shbt p stesen minyak yg ade branch McD..still lg ade org Islam mkn kt situ...berat jgk tugas kite

>..<

Mashizaki Keikan said...

Saya ada sebutkan peranan yang perlu kita mainkan di post "Palestin dan Peranan Kita"

Twitter Updates

    follow me on Twitter
    "Jalan dakwah hanya satu. Jalan inilah yang dilalui oleh Rasulullah s.a.w. dan para sahabat baginda. Demikian juga kita dan para pendokong dakwah, sama-sama melaluinya berpandukan taufik dari Allah s.w.t. Kita dan mereka melaluinya berbekalkan iman, amal, mahabbah (kasih sayang) dan ukhuwwah (persaudaraan). Rasulullah s.a.w. menyeru mereka kepada iman dan amal, kemudian menyatupadukan hati-hati mereka di atas dasar mahabbah dan ukhuwwah. Berpadulah kekuatan iman, kekuatan akidah dan kekuatan kesatuan. Jadilah jamaah mereka jamaah yang ideal sebagai model. Kalimahnya mesti lahir dan dakwahnya pasti menang walaupun ditentang oleh seluruh penghuni muka bumi ini." [Syeikh Mustafa Masyhur]